Fundacja Bank Żywności w Lublinie – działania towarzyszące.

33333

W ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomoc Najbardziej Potrzebującym – Podprogram 2021 w dniu 21 lipca 2022 r. w Regionalnym Ośrodku Kultury i Sportu w Krzczonowie odbyły się: warsztaty kulinarne – „Potrawy z produktów sezonowych” oraz warsztaty żywieniowo – dietetyczne – „Smacznie, tanio i zdrowo”.

Na początek uczestnicy spotkania wysłuchali wykładu wygłoszonego przez Panią Dietetyk Sylwię Cieślak, która mówiła jak ważne jest prowadzenie diety nie tylko w dorosłym życiu oraz jak smacznie i zdrowo się odżywiać.

Następnie odbył się pokaz kulinarny poprowadzony przez Pana Zygmunta Siegiedę, podczas którego ugotowano zupę jarzynową  ze świeżych sezonowych warzyw oraz przygotowano sałatkę z sosem winegret. Pan Kucharz przekazał wiele cennych wskazówek i porad oraz zdradził kilka kulinarnych trików, które uczestnicy warsztatów będą mogli wykorzystać we własnej kuchni.

Przygotowane potrawy były bardzo smaczne i rozeszły się w mgnieniu oka.

Na tego typu warsztatach widać, że wiele osób chce się nauczyć czegoś nowego, zainspirować i  poszerzyć swoją listę potraw przyrządzanych w domu.